Шведська філософія Lagom в архітектурі

Лагом — це шведська концепція життя, що відображає прагнення до поміркованості, ефективності та гармонії в усіх аспектах життя: від робочого простору до домашнього затишку, від особистих стосунків до ставлення до природи.

Якщо узагальнити, шведська філософія життя лагом побудована на принципу збалансованості або ж розумного споживання у житті. Ця концепція навчає людей розуміти, коли їм достатньо чогось і більше не потрібно, але водночас не обмежує жодних її потреб чи бажань. 

Лагом як філософія знайшов своє відображення не тільки у повсякденному житті, але й у архітектурі та дизайні інтер’єру, де він пропагує простоту, практичність та довговічність.

Якщо шведи роблять ремонт, дотримуючись цього принципу, вони використовують просту кольорову гамму, спокійні світлі тони та відтінки. Основним критерієм є функціональність усіх меблів та предметів інтер’єру, але декоративні елементи теж присутні.

Шведська архітектура сьогодні

Зараз Швеція виробила власний архітектурний стиль, який базується на місцевих функціональних вимогах та естетиці. Скандинавський стиль дизайну (із ширшим діапазоном впливу на інші країни, такі як Норвегія, Фінляндія та Данія), філософія дизайну, яка зазвичай зустрічається у Швеції, досягає мінімалістичного та спрощеного дизайну з використанням чистих ліній, природного світла та нейтральних кольорів. Він фокусується на пропонуванні практичних рішень місцевих обмежень, одночасно поєднуючи інтер’єри з природним середовищем, використовуючи природні матеріали, переважно дерево.

На архітекторів у Швеції сьогодні впливають екологічний дизайн, а також мінімалізм, хай-тек, експресіонізм і неофункціоналізм. Форми були значно вдосконалені з точки зору сучасних інструментів і технологій, а також були знайдені інноваційні способи підвищення комфорту користувача. Столиця країни, Стокгольм, стала центром індустрії, що базується на техніці та послугах, і люди відвідують її історичні моделі, ідеальний міський пейзаж, а також сучасні споруди.

В архітектурному плані країна виробила власний стиль дизайну, який зосереджується на функціональності та комфорті людини, перш за все. Завдяки передовим технологіям і техніці ці конструкції постійно вдосконалюються, щоб підвищити гуманістичну цінність простору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *